آش میوه یا آش ترش

IMG_20131012_214923در ماه مبارک رمضان  ساندویچ فروشی ها ، رستوران ها و بقالی ها،  بعضی زیرپله ها و حتی   پشت وانت بارها  آش فروشی می شوند  و  بیشتر آش رشته  و یا شله قلم کار سرو می کنند  البته جدیداّ آش دوغ و یا آش سبزی  شیراز هم به منوی برخی از آش فروشی ها  اضافه شده است خلاصه در ماه مبارک رمضان  در بیشتر منازل  آشپز خانه ها هم  آش پز خانه می شوند  و هر روز یک نوع آش یا سوپ  برای  سفره افطار پخته می شود. آش میوه یکی دیگر از همین آشهای مناسب  می باشد. البته آش میوه  آشی برای تمام فصول است. زمستان بهار تابستان  پاییز  فرقی نمی کند در تابستان با میوه تازه  و در زمستان و فصول دیگر با میوه خشک پخته میشود.  زرد آلوی تازه   آلو سیاه  و آلبالوی تازه رنگ و بویی خوش به این آش می دهند. از همه مهمتر ترکیب طعم شیرینی و ترشی،  مزه ی ملس دلچسبی  بوجود می آورد. من فکر می کنم نه تنها هر منطفه بلکه هر خانواده ای سبک خاص خود را در پختن آش دارد بنابراین برخی به این آش آبغوره  و رب می زنند برخی هم سرکه و شیره می ریزند. برای همین است که این آش به آش ترش هم معروف است درشهر مادری من  به این آش، ترشولو آش می گویند.

مواد لازم: ( برای شش تا هشت نفر)

  • نخود   ۱/۲ پیمانه
  • لوبیا چیتی  ۱/۲ پیمانه
  • عدس ترجیحاّ عدس ریز  یک پیمانه
  • آلو سیاه یا آلو خشک سیاه تبریز ( من خودم آلوی تبریز یا آلو جنگلی را برای این آش می پسندم) ۵ عدد
  • آلو زرد  یا آلو زرد خشک  ۵ عدد
  • آلبالو هسته گرفته شده یا آلبالو خشک یک مشت  کوچک  یا ۱/۲ پیمانه  اگر از آلبالو خشک استفاده می کنید در موقع خوردن باید حتما مسائل ایمنی دندان را هم جدی بگیرید که خدای نکره  هسته ی آلبالو خسارت دندانی به چای نگذارد.
  • برگه زرد آلو  سه چهار عدد
  • رشته آش ۲۰۰ گرم
  • زردچوبه یک قاشق چایخوری، فلفل سیاه نصف ق چ  پودر تخم گشنیز دو ق چ
  • سبزی آش نیم کیلو
  • آبغوره   ۲ ق غ یا سرکه بعلاوه شکر  به میزان  ۱/۴ پ   البته این قسمت به دلخواه خود شماست اگر مایل باشید می توانید کلا از سرکه و آبغوره صرف نظر کنید   نکته ای که اینجا باید ذکر کنم این است که اطباء سنتی بر این باورند که بهتر است اصلا سرکه  و آبغوره در این آش  در ماه رمضان خذف شود.
  • نمک به میزان لازم و کافی یا بهتر بگویم بر حسب رژیم غذایی شما و به دلخواه خودتان
  • پیاز داغ
  • نعناع داغ

روش تهیه:

نخود و لوبیا را از شب قبل بخسانید عدس را می توانید چند ساعت قبل در همان روز پخت آش  بخسانید. بهتر است در موقع خیساندن حبوبات آب آنها را چندین بار عوض کنید.  اگر از میوه خشک استفاده می کنید  میوه ها را نیز یک ساعت قبل از اضافه کردن آنها به آش  بخسانید.  اگر از میوه تازه استفاده می کنید  توجه داشته باشید که میوه ها را در مراحل آخر پخت همراه با سبزی به آش اضافه نمایید تا زیاد له نشوند.  نخود و لوبیا ر ا پبزید.  قرار معمول اینست که اول نخود را پخته و سپس لوبیا را اضافه نمایید تا هردو خوب بپزند.  زیرا زمان پخت نخود و لوبیا با هم فرق دارند.   من خودم نخود  لوبیا  را  جداگانه پخته و بعد به آش اضافه می کنم، عدس را هم در یک قابلمه جدا اجازه می دهم تا یک جوش بزند سپس آب اولیه را دور می ریزم و عدس را در آب آش میریزم تا درون خود آش پخته شود  البته این بدلیل گرفتن نفخ جبوبات است . استفاده از پیاز داغ فراوان یکی از رموز پخت این آش است پس در حین پخت نخود و لوبیا پیاز ها را سرخ کنید. همین که پیاز ها طلایی شد کافیست.

در یک قابلمه مناسب تقریبا بزرگ ، پیازداغ را ریخته و ادویه جات را اضافه کنید و برای چند ثانیه تفت دهید. بعد آب به اندازه کافی ریخته بگذارید تا عدس بپزد، بعد نخود و لوبیا را که جداگانه پخته شده اند  را اضافه کرده  و ده دقیقه بعد  سبزی را در آش بریزید . یک ربع بعد میوه های تازه را اضافه کنید . البته اگر از میوه خشک استفاده می کنید میوه های خشک را همراه  با سبزی اضافه کنید. یک ربع تا نیم ساعت بعد از اضافه کردن میوه ها  رشته ها را در آش بریزید  تا به مدت ده دقیقه رشته ها پخته شوند. اگر دوست دارید از آبغور استفاده کنید در هنگام اضافه کردن میوه ها  دو تا سه ق غ آبغوره اضافه کنید ولی اگر مایلید سرکه بریزید  یک یا دو ق غ شکر را در ۱/۴ پ سرکه حل کرده و به آش اضافه کنید.   بعد از پخته شدن رشته ها و جا افتادن آش  آنرا از روی حرارت بردارید .  آش آماده است .

نکته: اگر می خواهید آش غلیظ تر باشد و به اصطلاح قوام دار باشد می توانید یک ق غ آرد را یا تفت داده و بعد از تفت دادن  در آب حل کرده و در موقع ریختن رشته ها  به آش اضافه کنید یا اینکه بدون تفت دادن آرد را اضافه کنید.

امیدوارم این دستور غذایی مورد پسند تان واقع شده باشد.

لحظات عرفانی رمضانتان نورانی باد.

التماس دعا

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*